Anslut dig till oss

Utvalda

Hur mycket tjänar en advokat – Sveriges bäst betalda advokater

Publicerad

Hur mycket tjänar en advokat

En nyutexaminerad jurist har en ingångslön runt 30000kr. I genomsnitt tjänar en advokat ca 56000kr/ månaden före skatt, medan de allra bäst betalda har en mycket högre lön än så.

Det ställs stora krav på en person som vill kalla sig för advokat som är en skyddad titel. Efter att ha en godkänd juristkandidat eller juristexamen krävs det en praktisk del på en advokatbyrå i minst tre år. Därefter kan den som har genomgått och klarat examen i Advokatsamfundets utbildning ansöka om titeln advokat och en plats som ledamot. Om personen anses lämplig och är känd för sin redbarhet kan den antas som ledamot och därmed titulera sig advokat. Du kan läsa mer om vad som krävs för att bli advokat och vad det innebär att vara advokat på Advokatsamfundets hemsida.

Ingångslön för en nyexaminerad jurist

Ingångslön för en nyexaminerad jurist

Direkt efter att du har gått ut högskolans juristprogram kan du räkna med en månadslön på 30 000kr. Den långa utbildningen och det ansvar som yrket innebär är en god grund för den rejäla ingångslönen.

Lönens storlek stiger sedan relativt snabbt upp till medianinkomsten på ca 50 000 kr beroende på vilken inriktning du satsar på och hur skicklig du är.

Olika inriktningar inom advokatyrket

  • Bolagsadvokat
  • Försvarsadvokat
  • Fastighetsjurist
  • Familjerätt
  • Generalister

Beroende på vilken inriktning du väljer finns det olika mycket pengar att hämta. Bland de bäst betalda finner du bolagsjuristerna. En annan gren som kan ge bra betalt är inom rättsväsendet, men om du inte får de stora och svåra fallen leder till en i branschen ganska modest lön.

Den bäst betalda försvarsadvokaten 2021

En bild på Viktor Banke

Den försvarsadvokat som tjänade mest under 2021 var Viktor Banke med en årsinkomst på strax över 10miljoner kronor. Det ger en månadsinkomst på över 833 000kr. Detta är inte advokat Bankes lön utan det hans byrå hade som intäkter.

Hur stor del av detta som hamnade i hans egen ficka finns det inga uppgifter om. Enligt honom själv har flera av årets mål krävt 80h arbetsvecka och inget han hoppas ska upprepas under kommande år.

Viktor och hans advokatfirma representerade flera gängmedlemmar och mål där chatt-tjänsten EncroChat var en del av bevisningen. De komplicerade fallen och de stora kostnaderna som kommer med de krypterade chattarna är en av anledningarna till att kostnaderna för försvaret i dessa rättegångar drar iväg.

Gävleborg har de bäst betalda advokaterna

Gävleborg har de bäst betalda advokaterna

Vid jämförelse av intjänade pengar geografiskt över landet hamnar de som är stationerade i Gävleborgs län i topp med en medellön på 71 800kr/ månad.

De är också de som har längst erfarenhet och är äldst, vilket är en del av förklaringen till de höga ersättningarna. De advokater som verkar i Värmland har lägst lön i genomsnitt, 29 000kr men de är inte de som är yngst utan ligger i mittenskiktet när det kommer till både ålder och erfarenhet.

Storstadsområdena Stockholm och Göteborg ligger i mellanskiktet vad det gäller löneläget. Stockholms advokater har en snittlön på 51 700kr och Göteborgarna 47 000kr. Det som sticker ut är att Stockholms advokater i snitt endast har 6 års erfarenhet vilket är lägre än i alla andra län.

Inga kvinnor på topplistan

Ingen av de tjugo första som är listade på topplistan över högst intjänad lön under 2021 är kvinnor.

Detta trots att många av de skickligaste advokaterna är just kvinnor finns ingen av dem med på listan, det kan bero på flera olika orsaker. En förklaring som är trolig är att män är överrepresenterade bland kriminella och att de ofta väljer att en manlig advokat ska representera dem i domstolen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skönhet

Louis Vuitton designern död vid 41 års ålder

Publicerad

Genom

Bild på Virgil

Den inflytelserika Louis Vuitton-designern Virgil Abloh har avlidit 41 år gammal efter en kamp mot cancer.

Designern, som hade arbetat som konstnärlig ledare för män på Louis Vuitton sedan 2018, hade kämpat mot sjukdomen privat i flera år, meddelade det franska modekonglomeratet LVMH på söndagen.

Han är också grundare av modemärket Off White.

Han är också grundare av modemärket Off White.

LVMH sade i ett uttalande: ”LVMH, Louis Vuitton och Off White är förkrossade över att meddela att Virgil Abloh gick bort söndagen den 28 november i cancer, som han hade kämpat mot privat i flera år.”

Den amerikanske designern blev först känd som rapparen Kanye Wests creative director men blev senare historisk som den första afroamerikanen att leda det franska lyxmärket Louis Vuitton.

Han fick diagnosen hjärtangiosarkom – en sällsynt, aggressiv form av cancer 2019, har det avslöjats.

Gigi Hadid och Justin Timberlake var bland dem som hyllade honom på söndagskvällen.

Supermodellen Hadid delade en rad bilder på dem tillsammans och skrev: ”Jag är förkrossad över förlusten av min kära vän, och en vän till världen, Virgil Abloh. Han var 1 av 1.”

Fortsätt läsa

Tjänster

Kolla upp vem som äger bilen enkelt!

Publicerad

Genom

Bild på en bil

Små saker kan ha stor betydelse, så ta dem inte för givet. Särskilt om du vill förvärva en begagnad bil eller ta reda på vem som tidigare varit i bilen.

Sanningen är att det har en djupgående effekt på dig. Särskilt om du ska köpa ett fordon är det viktigt att kontrollera identiteten hos den nuvarande ägaren. På så sätt kommer du inte att få betala för ett fordon som säljaren inte har någon laglig rätt att erbjuda till försäljning. På grund av farorna med att bli indragen i detta.

För att fastställa vem som äger ett fordon finns det två metoder.

För att fastställa vem som äger ett fordon finns det två metoder.

Du kan ta reda på vem som äger en bil genom att skriva in registreringsnumret i ett antal internettjänster. Som regel är det gratis i vissa fall och kostar pengar i andra fall.

För att ta reda på vem den registrerade ägaren är kan du använda det här verktyget. Det är dock inte alltid det bästa alternativet eftersom du har att göra med en begagnad källa

Använd Transportstyrelsens egen tjänst.

För att ta reda på vem som äger en bil kan du skicka ett e-postmeddelande eller ett sms till personen i fråga. Gå helt enkelt in på deras webbplats, välj ägare/användare och fyll i den information du behöver. Det finns numera en begränsning på 25 förfrågningar per dag, därför måste du uppvisa ditt bank-ID för att bevisa din identitet.

Sedan får du ett e-postmeddelande med den information du behöver, så att du omedelbart kan ta reda på vem som äger bilen. Med andra ord behöver du inte vara orolig för att köpa en bil av någon vars ägare du inte känner till.

Du kan också sms:a med Transportstyrelsen. Denna information kan du få genom att helt enkelt skicka ett sms med ditt registreringsnummer till (703) 725-0033. Tänk på att varje sms kostar 3 kronor att skicka. Även om det är bekvämt är det också tidskrävande.

Fortsätt läsa

Teknik

Virtuell verklighet gör stora framsteg under 2022

Publicerad

Genom

Bild på virtuell verklighet

En kombination av förstärkt verklighet och bärbara sensorer för hälsoövervakning
Virtuell verklighet och förstärkt verklighet kommer att få betydande framsteg under 2022.

Med ytterligare sensorer och förbättrad optik avser Meta att utveckla ett headset som är mer sofistikerat än den nuvarande Quest-modellen, vilket ökar din avatars realism och gör det möjligt att visa din faktiska geografiska position tillsammans med digitala element. Ett mixed reality-headset från Apple förväntas också släppas under den senare halvan av 2022, enligt rykten.

Slutligen kommer de handledssensorer som har använts i ett decennium att göras tillgängliga gratis. Den skärmlösa Oura-ringen utan skärm har minisensorer för hjärtfrekvens, syrehalt i blodet och hudtemperatur, medan Woop erbjuder plagg med sensorplaceringar. Madrasser som håller koll på hur du sover finns också tillgängliga.

Apple undersöker möjligheten att låta sina Airpods känna av kroppstemperatur och kroppshållning, vilket kan göra dem till nästa stora hälsotekniska produkt. En annan iPhone-funktion som företaget håller på att utveckla är en funktion som kan upptäcka depression.

Fortsätt läsa
Annonsering

Kontakta oss!

Trendar

Copyright © 2022 Direktnyheter.se