Anslut dig till oss

Fakta

Hur många stridsflygplan har Sverige?

Publicerad

Det svenska flygförsvaret utvecklades starkt efter andra världskriget. Eftersom vårt land var alliansfritt och neutralt, blev vi tvungna att bygga upp ett eget starkt försvar. Det gällde armén och marinen, men framförallt flygvapnet och kustartilleriet.

Vi skulle kunna stå emot och förhindra en fiende från att landsätta trupper på vårt territorium. Kring försvaret rådde i princip politisk enighet.

En viss romantisering av flygvapnet förekom inte minst i svenska filmer. Och flygentusiaster talar fortfarande kärleksfullt om flygplanstyper som Tunnan, Viggen och Draken. Bakgrunden var dock inte helt utan mörka sidor. Många unga svenska stridsflygare fick sätta livet till vid flygövningar med delvis nya flygplanstyper.

Stridsflygplan i Sverige idag

Sverige hade ett av världens största flygvapen vid mitten av 1900-talet. Vi låg på fjärde plats efter USA, Storbritannien och Sovjetunionen. Som mest hade Sverige drygt tusen stridsflygplan.

Antalet aktiva flygflottiljer i Sverige är idag fyra stycken. Hur många stridsflygplan har Sverige för närvarande? Idag har vi nittio stycken stridsflygplan, alla av typen JAS 39 Gripen. Av dessa anses cirka fyrtio kunna sättas i aktion direkt vid larm. 

Hur många flygplan har Ryssland?

Den som gjort värnplikt i Sverige under andra hälften av 1900-talet är välbekant med uttrycket “Lede Fi”. Inför militärövningar beskrevs faran av att en fiende skulle angripa vårt land. Något namn på fienden uttalades aldrig, men de flesta utgick ifrån att faran kom från öst, dvs från Sovjet. Idag har den ryska federationen med Vladimir Putin tagit över den rollen.

Vi har konstaterat att det svenska flygvapnet har nittio stridsflygplan till sitt förfogande. Men hur många flygplan har Ryssland? Forskare inom det militära området gör bedömningen att Ryssland för cirka tio år sedan endast hade 1 300 operativa stridsflygplan.

En halvering av numerären sedan Sovjet upplöstes. Under den senaste tioårsperioden har Ryssland dock rustat upp. Antalet stridsflygplan som Ryssland har för närvarande är dock oklart. Det som i rysk press beskrivs som en militär speciell aktion i Ukraina har också inneburit att många plan gått förlorade. 

Försvarsmakten och flygvapnet

Flygvapnet samverkar givetvis med andra förband inom Försvarsmakten. Flygangrepp kan till exempel bekämpas med luftvärn. Inom det området finns olika robotsystem med målsökning via lasersystem med mera. Uppfinningsrikedomen inom det militärtekniska området är stor och innovativ!

Inom flygvapnet finns förutom flygplan även helikoptrar, som kan sättas in vid olika tillfällen. Vi kan också förutsätta att så kallade drönare kommer att få allt större funktion och betydelse inom det framtida flygvapnet. 

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fakta

Hur många skadas svårt i trafiken varje år?

Publicerad

Genom

Trafik

Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Trots det är det många som skadas svårt och till och med dör varje år. I Sverige sker ett ständigt arbete mot den så kallade 0-visionen. Det innebär att målet är att ingen ska dö i trafiken. 

Även om det är långt kvar till målet så har dödsolyckorna minskat med åren. För det första har bilarna som byggs i dag högre säkerhet än förr.

För det andra så krävs en gedigen utbildning för att ta körkort i Sverige. Men varför sker det då så många hemska olyckor? Många undrar också – hur många skadas svårt i trafiken varje år?

Hur många blir svårt skadade i trafiken varje år?

Varje år sker det många trafikolyckor i Sverige. Omkring 20 000 personer skadas lindrigt varje år. Antalet personer som skadas svårt är omkring 3000 personer. Dödsfallen är färre, tack och lov. Men de mellan 200-300 personer som dör i trafiken varje år är ändå ett högt antal.

Det har skett en utveckling i Sverige. Ser vi tillbaka till år 1965 så dog 1 313 personer i trafikolyckor i Sverige. Jämför vi med år 2021 så omkom endast 192 personer. Detta är ett stort framsteg mot 0-visionen. 

Sverige är som redan nämnts ett av världens mest säkra länder när det kommer till trafikvett. I USA dör över 30 000 personer varje år. Satt i relation till invånarantal så dör det hela tre gånger så många i USA. 

Vad beror olyckorna på när personer skadas svårt i trafiken?

Hur många skadas svårt i trafiken varje år? Svaret är alltför många, men att antalet dödsfall faktiskt sjunker.

Vad är det då som orsakar dessa förödande olyckor? Den vanligaste dödsorsaken är singelolyckor. Den näst vanligaste orsaken är frontalkrockar som sker på grund av möten. Skrämmande är att det faktiskt är hela 80 procent av alla som dör som är män.

40 procent av dem som dör i trafiken i Sverige använder inte säkerhetsbälte. En annan dödsorsak är alkohol- och drogrelaterade. 20 procent av dödsolyckorna beror på att föraren är påverkad av antingen alkohol eller droger.

Fortsätt läsa

Fakta

Hur länge lever en katt?

Publicerad

Genom

Katter. Människans bästa vän. Om du frågar rätt person. Om du frågar fel person så säger de nog att hundar är människans bästa vän, vilket är fel. En bästa vän är inte någon som besatt följer alla dina rörelser – det är en stalker.

Det finns en anledning till varför det forntida Egypten var den ledande civilisationen i matematik, medicin och konst i så många århundraden, nej, årtusenden. De älskade och dyrkade sina katter som om deras liv berodde på det. Så skulle det verkligen vara så orimligt att föreslå att Moskva-papyrusen var skriven av en katt?

Och då vi ännu inte har hittat en lösning för att för evigt förlänga deras livslängd likt gudarna de påminner oss om, så har vi dock i alla fall lyckats förlänga det lite grann. Men hur länge lever en katt?

Hur länge lever en katt i genomsnitt?

En ung katt

Bara för några decennier sedan var medellivslängden för huskatter ensiffrig, men tack vare förbättringar inom närings- och veterinärmedicin lever katter idag i genomsnitt till 15 års ålder.

Det är också inte ovanligt att katter lever upp till 20 år, eller 39 om de har riktig tur som tabby-katten Lucy från Wales.

Några av de äldsta katterna i modern historia (som vi vet om):

 1. Lucy, tabby-mix från Wales, UK – 39 år (1972-2011)
 2. Creme Puff, tabby-mix från Texas, USA – 38 år 3 dagar (1967-2005)
 3. Baby, svart-korthår från Minnesota, USA – 38 år (1970-2008)
 4. Puss, tabby från Devon, England – 36 år 1 dag (1903-1939)
 5. Grandma Wad, wichienmaat från Thailand – 35 år (1987-idag)

Generellt så lever inomhuskatter längre än utomhuskatter, då de inte lika enkelt utsätter sig själv för externa faror som trafikolyckor, andra djur och sjukdomar. Det är lite svårt för inomhuskatter att få tag på döda fåglar och möss. Man kan också fråga sig hur länge en katt lever utan mat och vatten.

Hur länge lever en ragdoll katt? Eller en sibirisk? En burmesisk?

Likt de flesta djurarter så skiljer sig livslängden för katter också från ras till ras. På grund av deras genetiska mångfald brukar blandraser leva längre än renraser, men det finns undantag, som siamesen.

Några av de mer populära rasernas uppskattad livslängd:

 • Siames: 15-20
 • Amerikansk korthår: 15-20
 • Brittisk korthår: 14-20
 • Burma: 16-18
 • Ragdoll: 15-18 
 • Perser: 15-17 
 • Norsk skogkatt: 14-16 
 • Helig birma: 12-16
 • Bengal: 12-16
 • Sphynx: 13-15 
 • Maine Coon: 12-15 
 • Sibirisk: 11-15

Att fråga “hur länge lever en katt?” är alltså nästan som att fråga “hur mycket kostar ett mjölkpaket?” – det finns för många variabler att ta hänsyn till. Är det Arla eller Valio? Lätt eller mellan? Stora Coop eller ICA Nära? Men ja, som sagt, i genomsnitt kan man säga 15 år.

Fortsätt läsa

Fakta

Hur länge lever en kanin?

Publicerad

Genom

Det beror verkligen på ägaren och familjen kaninen bor hos. Vården man ger, maten man väljer, aktiviteten och den mentala stimulans man erbjuder spelar alla roll för hur länge en kanin kan leva. 

Generellt lever dock kaniner i genomsnitt 3-8 år, beroende på ras och miljö men de kan leva så länge som 12 år. Om man bestämmer sig för att köpa en kanin, bör man se till att man är beredd att ta hand om den så länge.

Hur länge lever en tam kanin?

Vilda europeiska kaniner beräknas leva i ett till två år, medan en tam kanin lever längre eftersom den inte är i riskzonen för rovdjur och sjukdomar – eller i avsaknad av näringsrik mat och tillgång till veterinär och omvårdnad.

Välskötta, medelstora kaniner kan leva i 10 år. Större kaniner, som flamländska jättar, lever vanligtvis inte lika länge medan dvärgkaniner – som holländsk lop – generellt lever längre.

Så hur länge lever en holländsk kanin?

Holländska kaniner finns i både stora och små varianter och det är snarare storleken än rasen som har störst betydelse för hur gammal kaninen blir. Så hur länge lever en stor kanin? Inte lika länge som en liten.

Därmed kan de flamländska jättarna leva runt 8 – 9 år medan dvärgkaniner som holländsk lop ofta kommer upp i 12 år. 

Hur länge lever en kanin utan mat och vatten?

Kaniner klarar sig inte lång tid utan mat och vatten. Deras fysik kräver ett ständigt tillflöde av näring och vätska. Redan efter några timmar utan mat kan läget bli kritiskt för en kanin. Och utan vatten klarar de sig sällan mer än i 24 timmar.


Om det är varmt och torrt väderlag kan det bli problematiskt även på kortare tid än så. Om de inte får vätska blir det problem med tarmarna. En kanin bör dricka ca 10% av sin egen vikt per dag för att må bra. 

Fortsätt läsa
Annonsering

Kontakta oss!

Trendar

Copyright © 2022 Direktnyheter.se