Anslut dig till oss

Underhållning

Filmtips: Guardians of the Galaxy

Publicerad

Det måste ha varit svårt att övertala folk att se en film om en grupp märkliga kosmiska superhjältar med den fåniga killen från Parks and Recreation i huvudrollen. Detta är märkligt att tänka på med tanke på hur framgångsrik Guardians of the Galaxy var. Icke desto mindre har den första trailern en hel del att komma med. Det som vid en första anblick verkade vara en märklig superhjältefilm hade en chans att helt och hållet övertyga biobesökarna. För den levererade inte bara; den höjde ribban för efterföljande generationer av superhjältetrailers till populärmusik.

Istället för att fokusera på handlingen introducerar trailern tittarna till hjältar som var relativt okända vid tiden för filmens lansering på ett tydligt och kortfattat sätt. Delen där deras rap sheets läses högt är ett utmärkt sätt att få folk intresserade av serien. Och naturligtvis spelas Blue Swedes ”Hooked on a Feeling” i bakgrunden. Med tanke på hur väl mottagna Guardians har blivit är det roligt att återse denna teaser och minnas hur allt började med ett ”Ooga Chaka!”.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Underhållning

Gin och tonic – drinkarnas drink

Publicerad

Genom

Gin och tonic

Gin och tonic får nog anses vara en av de mest välkända drinkarna som finns. Har man inte druckit den, har man ändå hört talas om den. Gin & tonic, G&T eller bara GT som den också kallas, är alltid en klassiker. Den kan liksom aldrig bli fel.

Gin och tonic är en lika klassisk drink som enkel att göra. Fyll ett glas med is, häll i gin och tonic water och så dekorera med en citronskiva – voila! – servera och njut.

Historien bakom Gin och tonic

Historien bakom Gin och tonic

Det sägs att brittiska soldater i Indien är upphovsmakarna till drinken. De gillade inte medicinen kinin mot malaria, som de var tvungna att ta.

Den var nämligen mycket besk. Därför spädde de medicinen med gin och sockervatten. På detta vis blev medicinintaget en mycket mer angenäm uppgift. Vem vet, kanske de till och med längtade efter att få ta medicinen?

Hursomhelst, drinken G&T var där och då född. Resten är historia. Under årens lopp har receptet experimenteras med och idag finns en hel drös med varianter av drinken.

Ingredienser i Gin och tonic

Ingredienser i Gin och tonic

Att gin är den ena huvudingrediensen i drinken är rätt så självklart. Att tonic water är den andra är nästan lika otvetydigt. Båda dessa är bittra och beska, men tillsammans skapar de en frisk och syrlig smak. En smak som uppenbarligen uppskattas av många.

Gin är en destillerad spritsort som är smaksatt av enbär. Ursprunget och namnet kommer från en annan enbärskryddad spritsort, Genever, som är nederländskt. Namnet Genever i sin tur, kommer från Juniperus som är växtens latinska namn.

På Systembolaget finns många olika sorters gin att välja bland, både som ren gin och som färdigblandade drinkar på burk. Fantastiskt med det utbudet, men också svårt att veta vilken man ska välja kanske? Om du frågar personalen så hjälper de dig säkert att hitta den bästa ginen för dig. De brukar vara väldigt hjälpsamma och serviceminded när man undrar kring specifika saker.

Tonic water då, vad är det? Jo, det är vatten som är smaksatt med kinin (japp, samma som malariamedicinen!). Kinin är ett ämne som utvinns från växten Cinchona, även kallad Kinaträd.

Från början innehöll tonic water enbart vatten och kinin. Men precis som de brittiska soldaterna tyckte, tyckte också andra att det blev alldeles för bittert. Därför tillsätts idag även flera smakämnen. Observera att kinin bara är smakämne i tonic water idag, man kan alltså inte dricka det som medicin mot malaria!

Vill du göra en klassisk Gin och tonic kan du följa detta recept:

  • Fyll ett glas med isbitar.
  • Häll i 4 cl gin, 1 cl pressad citron och 10 cl tonic water.
  • Garnera med en citronskiva. Klart!

Varianter av drinken

Förutom gin och tonic water brukar en citronskiva få bli pricken över i för att G&T:n ska anses klassisk. Vill du ta ut svängarna från det traditionella så kan du hitta många spännande varianter av drinken. Det är bara att googla så kommer du finna massor av recept.

Kanske är det en med mer fruktiga inslag som blir din favorit? Rabarber, äpple eller mango och passionsfrukt? Om du är riktigt äventyrslysten kan du prova en G&T-sorbét. Det är bara att mixa exempelvis gurka, sockerlag, citronsaft och gin till en puré. Frys sedan in tills det är dags att servera. Med ett rosenblad som dekoration blir det så läckert!

Varje god drink bör ha ett alkoholfritt alternativ, eller hur? Därför kan du självklart göra en alkoholfri Gin och tonic om du vill. Det finns lite olika recept att välja bland. Som substitut för gin står såklart enbär.

Vilka glas bör G&T servers i?

Traditionellt så ska en klassik G&T serveras i ett highballglas. Ett highballglas är rakt, högt och bör rymma minst 24 centiliter. Sådana glas går att hitta var som helst egentligen, alltifrån Ikea till Orrefors.

Även om det traditionella är att servera G&T i highballglas, kan man faktiskt göra precis som man vill. I Spanien serveras de exempelvis i kupade glas. För övrigt är drinken väldigt populär i just Spanien, där den rätt och slätt kallas Gintonic. Att hitta barer som enbart serverar Gintonic, och varianter på den, är inget konstigt alls.

Gin och tonic-dagen

Gin och tonic-dagen

Visste du att Gin och tonic till och med har fått sin alldeles egna dag i almanackan? Eller en och en, den har flera dagar! Exakt vilket datum som gäller råder det nämligen viss förvirring om. Det beror lite på vem man frågar. Sverige menar på ett datum, USA ett annat o.s.v.

Det finns inte ens konsensus om vilken den internationella G&T-dagen ska vara. Man kan fråga sig om de som bestämmer kring detta tagit sig en och annan drink för mycket? Men det gör ju inget. Det är snarare alldeles utmärkt – då blir det fler dagar att fira med en G&T.

Dags att höja ditt glas!

Från några soldaters avsky av malariamedicin till en av de mest älskade drinkarna. Tänk så det kan bli. Ringa in G&T-dagen (eller dagarna) i almanackan och bjud in vännerna. Fram med gin och tonic water, välj en receptfavorit och blanda. Samtidigt som polarna fuktar läpparna, kan du dra lite fakta om drinkens historia. Höj sedan glaset och säg skål!

Fortsätt läsa

Underhållning

Världens längsta man genom tiderna – Robert Wadlow

Publicerad

Genom

Världens längsta man

Robert Pershing Wadlow (22 februari 1918, Alton, Illinois, USA – 15 juli 1940, Manistee, Michigan, USA) är världens längsta man genom tiderna (2,72 meter). Han är också känd som Alton Giant. 

Orsaken till hans fortsatta tillväxt, även efter vuxen ålder, berodde på en förstorad hypofys. Han slutade inte växa förrän vid sin död. Man tror därför att om han hade levt lite längre kunde han ha blivit ännu längre. Samma sak hände med John William Rogan (2,69 meter), som var världens längsta man innan Robert Wadlow. 

Robert Pershing Wadlow var det äldsta av fem barn

Robert Pershing Wadlow var det äldsta av fem barn

Han var son till Addie (född Johnson) och Harold Wadlow. När han föddes vägde han 3,8 kg och hade normal längd. Men Robert började snart växa kraftigt. Denna snabba tillväxt började väcka uppmärksamhet när han nådde 14 kg vid 6 månaders ålder. 

Det var dubbelt så stort som en normal bebis för den åldern. 20 kg vägde han vid ett års ålder och 30 kg efter ytterligare sex månader. När han var två år var han en meter lång. Robert växte i snitt 10 cm per år under hela sitt liv.

När hälsoproblemen började för världens längsta man

Den 27 juni 1940 (18 dagar före hans död) mätte Dr Charles och Cyril McBride från Washington University i St. Louis honom. Han var då 2,72 m. Vid det här laget var han redan en kändis i Amerika, och satte sin prägel på Ringling Circus-turnén 1936 och på INTERCOs publicitetsturné 1938. 

Han fortsatte att resa och göra offentliga framträdanden. Storleken började nu dock ge honom problem. Han behövde en skena för att gå och förlorade medvetandet i sina lemmar. Trots dessa svårigheter har Wadlow aldrig använt rullstol eller kryckor.

När världens längsta man dog

Den 4 juli 1940, när Robert deltog i festivalen ”Manistee National Forest”, fick hans fotled blåsor och blev infekterad.

Han lades in på sjukhus. Läkarna gav honom blodtransfusioner och gjorde akutoperationer, men hans tillstånd förvärrades och han dog i sömnen den 15 juli 1940, 22,5 år gammal.

Den 19 juli kom över 30 000 personer på hans begravning. Kistan var tre meter lång och vägde ett halvt ton, så det behövdes tolv personer för att bära den. Robert Wadlow begravdes i en solid betongkällare. Detta gjordes för att Wadlows familj inte ville se hans kropp skändas eller bli stulen efter hans död.

Minnet av Robert Wadlow – världens längsta man

Minnet av Robert Wadlow - världens längsta man

Wadlows staty – i naturlig storlek – står på Alton University Avenue mittemot Alton Museum of Art and History. Statyn restes i hans hemstad 1986 till hans ära. 

En annan staty av honom finns i Guinness Museum i Niagara Falls (Ontario, Kanada). Robert är kärleksfullt känd som ”The Gentle Giant”. 

Världens längsta man i populärkulturen

Gruppen ‘The Handsome Family’ hyllade Wadlow med sin låt från 1988 ”The Giant of Illinois”. 2005 spelade Sufjan Stevens in ”The Tallest Man, the Broadest Shoulders” om Wadlow. 

En teckning av Wadlow och hans familj visas på baksidan av VHS-versionen av musikvideosamlingen Talking Heads Storytelling Giant.

Tillväxtdiagram för världens längsta man

5 år gammal var han 1,69 meter och vägde 50 kilo 

8 år gammal var han 1,83 meter och vägde 75 kg 

9 år gammal var han  1,89 meter och vägde 96 kg 

10 år gammal var han 1,96 meter och vägde 99 kg 

11 år gammal var han 2,11 meter och vägde 102 kg 

12 år gammal var han  2,18 meter och vägde 105 kg 

14 år gammal var han 2,24 meter och vägde 165 kg 

15 år gammal var han 2,39 meter och vägde 170 kg 

16 år gammal var han 2,48 meter och vägde 180 kg 

17 år gammal var han 2,51 meter och vägde 187 kg

18 år gammal var han  2,54 meter och vägde 210 kg 

19 år gammal var han 2,59 meter och vägde 220 kg 

21 år gammal var han 2,64 meter och vägde 210 kg 

22 år gammal var han 2,72 meter och vägde 222 kg 


FAQ om världens längsta man

Vem är världens längsta levande man?

Världens längsta nu levande man (2022) är Sultan Kösen från Turkiet. Han är 251 cm och har innehaft titeln som världens längsta nu levande man sedan 2009 då han puttade ner Bao Xishun från Kina från den platsen. Bao lever fortfarande och är 236 cm lång.


Finns världens längsta man i Thailand?

Nej. Thailändaren Pornchai Sasori dog 2015 och sägs ha varit 264 cm lång. Denna siffra var dock aldrig utredd officiellt och har därför aldrig erkänts som ett världsrekord. I stället har Sultan Kösen fortsatt ha den rollen från 2009 och framåt. 


Finns världens längsta man i Sverige?

Nej. Den längsta man som någonsin levt i Sverige hette Gustaf Edman och levde mellan 1882 och 1912. Han blev 242 cm lång. Sveriges längsta nu levande man är Per-Ola Carlsson. Han är 217,5 cm lång och är fackligt aktiv ST-medlem.

Finns världens längsta man i Turkiet?


Ja. Världens längsta nu levande man heter Sultan Kösen och bor i Turkiet. Han är 251 cm lång.  


Vem var världens längsta man 2018?

Sultan Kösen från Turkiet.

Vem var världens längsta man 2020?

Fortfarande Sultan Kösen från Turkiet. 

Fortsätt läsa

Underhållning

Allt om den ökände Olof K Gustafsson

Publicerad

Genom

Bild på Olof K Gustafsson

Det finns många som undrar ”vem är Olof K Gustafsson”, någonting vi kommer att svara på i den här artikeln. Den blott 29-åriga mannen är entreprenör och för närvarande är han chef över Escobar Inc.

Många är sökningarna som görs på Olof K Gustafsson Flashback och där finns bland annat en tråd med skvaller om mannen. Söker du däremot på Olof K Gustafsson Wikipedia får du inte mycket information.

Dock behöver du inte söka efter information om Gustafsson längre, eftersom du i den här artikeln lär dig precis allt som är värt att veta om honom.

Olof K Gustafsson och Escobar Inc

Olof K Gustafsson och Escobar Inc

Den kända knarkbaronen Pablo Escobar är kanske någon du hört talas om innan. Hans bror äger ett företag vid namn Escobar Inc där Olof är VD sedan 2014.

Företaget har som uppgift att förvalta Pablo Escobars varumärke. Det finns inga uppgifter om omsättning och antal anställda i företaget, som för övrigt är registrerat i Puerto Rico.

Det råder skilda meningar om huruvida Olof är en mytoman eller om han verkligen är en framgångsrik entreprenör. Söker du på Olof K Gustafsson net worth anges det av flera källor att summan ligger på 48 miljoner dollar. I Sverige har dock Olof K Gustafsson ingen förmögenhet utan är istället nolltaxerad.

Mycket omskriven i media

Mycket omskriven i media

Det finns mycket att läsa gällande Olof i media och nyligen har SVT lanserat en dokumentär om mannen. Där kan du höra en del svar på frågor om mannen som kallats mytoman av så många.

Du kan också höra Olof K Gustafsson fru vid namn Svetlana, som han har bott i Dubai med. Innan 2020 var det inte många som ens visste vem den här mannen var, men efter en intervju och även skitsnack om kända personligheter vet de flesta nu vem Olof är.

Förra året stängdes Olofs konton på Instagram och TikTok ner då han pratat positivt om prostitution till en sextonåring. Dessutom har han pratat illa om personer som Jan Emanuel Johansson och Joakim ”Jockiboi” Lundell. Han har gått på Lundell även på sin Twitter, vilket är den plattform där Olof är allra mest aktiv.

En ifrågasatt person

Faktum är att Gustafsson är väldigt ifrågasatt och många kallar honom lögnare. Som 17-åring var han dock väldigt framgångsrik och drev fyra stycken företag. Ett av dem var ett förlag som gav ut tecknade serier likt Simpsons. I dokumentären om honom får du följa Olof under sin tid där han bor i Dubai och även när han återvänder till sitt föräldrahem på Ekerö.

Det sägs också att Trump Tower 63a Olof K Gustafsson var en match förr, Olof har alltså bott där. Dessutom har kryptovalutor också varit aktuellt i den mytomspunna svenskens live. Olof K Gustafsson Bitcoin, eller rättare sagt Dietbitcoin, var en dröm som snabbt dog ut. Några dagar var den tillgänglig på Cointiger, en kryptobörs i Singapore.

Om du vill veta mer från Olof K Gustafsson själv genom att höra honom berätta om sitt liv rekommenderar vi att du tar en titt på dokumentären. Den har mycket intressant att bjuda på.

Fortsätt läsa
Annonsering

Kontakta oss!

Trendar

Copyright © 2022 Direktnyheter.se