Anslut dig till oss

Sport

Hur många medaljer har Sverige i OS?

Publicerad

Den svenska medaljskörden från olympiska spel har gått i vågor. En av de största framgångarna ägde rum i London år 1948. Förklaringen är tämligen enkel. Flera av de krigshärjade länderna ställde inte upp eller så hade deras idrottare inte kunnat träna rationellt.

Hur många medaljer har Sverige i OS fram till idag? Antalet medaljer vid sommarspel är 520 stycken, varav 152 guld, 181 silver och 187 brons. I vinterspel har Sverige vunnit 176 medaljer fördelat på 65 guld, 51 silver och 60 brons.

Flest medaljer i sommarolympiader vann Sverige år 1920 i Antwerpen med totalt 64 medaljer. Bästa resultat i vinterspel noterar vi så sent som 2022 med 18 vunna medaljer.

Efter andra världskriget har det gått utför i medaljligan och sämst resultat blev det vid sommar-OS i Mexico City år 1968, då våra idrottare fick åka hem med endast 4 medaljer.

Bortförklaringarna slog dock rekord. Främsta orsaken till Sveriges dåliga resultat ansågs vara den höga höjden med alltför tunn luft för våra svenskar. 

Hur många medaljer har Sverige i OS 2022?

vinter OS i Peking

År 2022 gick vinter-OS i Peking. Det bästa resultatet någonsin uppnåddes med 18 medaljer. Vid jämförelser i tiden bör det tilläggas att antalet grenar successivt har ökat.

Under senare år har bland annat skidskytte tillkommit. Den grenen kom med i OS så sent som 1960 i Squaw Valley. Då vann svensken Klas Lestander en guldmedalj. 

Medaljer till misslyckanden

Hur många OS-medaljer har Sverige tagit i OS, är givetvis en viktig fråga. Men borde inte remarkabla misslyckanden också uppmärksammas och ges medalj?

Vid olympiska spelen i Helsingfors år 1952 lyckades en svensk löpare bli diskvalificerad efter två tjuvstarter i ett 800-meterslopp. Prestationen är beundransvärd! En svensk släggkastare har ställt upp i tre olympiska spel utan att få ett enda kast godkänt.

Vår boxare Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt 1959. I Helsingfors blev han dock diskad eftersom han inte slog ett enda slag under första ronden och en bit in på andra. Domaren bröt matchen. Dock fick Ingo medaljen trettio år senare.

Hur många medaljer har Sverige vunnit i OS?

Historiska jämförelser blir ibland orättvisa. Initialt var olympiska spel konservativa och ojämlika. Kvinnor var länge uteslutna. Män var tvungna att vara officerare för att få delta i ryttarolympiaden.

Nu jublar svenska folket över alla medaljer som erövras oavsett om det är en man eller kvinna som vunnit. Jämlikhet inom idrott accentueras ytterligare genom Paralympics, där personer med olika funktionshinder deltar.

Statistiken med rubriken “hur många medaljer har Sverige fått i OS”, borde i framtiden även inkludera medaljer från paralympics.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sport

Hur långa ska slalomskidor vara?

Publicerad

Genom

Är du en av många som anser att fjällsemestern är vinterns höjdpunkt? Kanske har du köpt in dig i en fjällstuga och blivit tilldelad ett par vinterveckor i paradiset. Det finns många roliga aktiviteter att utföra i fjällen. Längdskidor och snöskoter är några. Men den mest omtyckta fjällaktiviteten är nog ändå slalom. 

Bra utrustning för slalom krävs oavsett om du vill flyga ner från fjället i en offpist, köra efter barnen på de mindre skogsvägarna eller bara njuta av en slät pist. Sköna pjäxor, hjälm och varma kläder är ett måste. Och hur var det nu med skidorna? Hur långa ska slalomskidor vara egentligen?

Rätt utrustning för slalom

Som redan nämnts är det viktigt med bra pjäxor. De ska vara bekväma men inte för bekväma. Anledningen till att de ska sitta hårt är för att stabilisera kroppshållningen och skydda dig vid eventuella fall. 

Nu till skidorna. Hur långa ska slalomskidor vara för vuxna? Om du är nybörjare rekommenderas lite kortare skidor. Korta skidor är nämligen mer lätthanterliga och enklare att svänga med. Skidan bör från golvet mätt sluta mellan din bröstkorg och haka. Är du däremot en mer erfaren slalomåkare kan skidan räcka ända upp till näsan på dig. Den längre skidan ger snabbare åk och större svängar. 

Hur långa ska slalomskidor vara för barn då? Problemet med barn är att de växer så det knakar. Att köpa både pjäxor och slalomskidor till barn är inte billigt. Du behöver antagligen också köpa nytt varje år. Därmed är det bättre att hyra utrustning till just barnen. Personalen vid skiduthyrning är kunniga och hjälper att välja passande utrustning. 

Njut av fjället med slalom

Förutom att ha rätt längd på slalomskidorna är det också viktigt att välja rätt skidor för ditt ändamål. Här listas de olika alternativen som finns. 

  • Carvingskida – för dig som vill hålla dig till pisten och inte ge dig ut i lössnön. 
  • Allroundskida – påminner om carvingskidan men är något bredare vilket gör att du också kan ta en sväng utanför pisten. 
  • Offpist – precis som namnet låter är skidan till för dig som vill ut på äventyr utanför pisten. 
  • Freestyle – för dig som vill köra i hopp och göra trix. Kanske ingenting för nybörjaren dock. 

Fortsätt läsa

Teknik

Virtuell verklighet gör stora framsteg under 2022

Publicerad

Genom

Bild på virtuell verklighet

En kombination av förstärkt verklighet och bärbara sensorer för hälsoövervakning
Virtuell verklighet och förstärkt verklighet kommer att få betydande framsteg under 2022.

Med ytterligare sensorer och förbättrad optik avser Meta att utveckla ett headset som är mer sofistikerat än den nuvarande Quest-modellen, vilket ökar din avatars realism och gör det möjligt att visa din faktiska geografiska position tillsammans med digitala element. Ett mixed reality-headset från Apple förväntas också släppas under den senare halvan av 2022, enligt rykten.

Slutligen kommer de handledssensorer som har använts i ett decennium att göras tillgängliga gratis. Den skärmlösa Oura-ringen utan skärm har minisensorer för hjärtfrekvens, syrehalt i blodet och hudtemperatur, medan Woop erbjuder plagg med sensorplaceringar. Madrasser som håller koll på hur du sover finns också tillgängliga.

Apple undersöker möjligheten att låta sina Airpods känna av kroppstemperatur och kroppshållning, vilket kan göra dem till nästa stora hälsotekniska produkt. En annan iPhone-funktion som företaget håller på att utveckla är en funktion som kan upptäcka depression.

Fortsätt läsa

Skönhet

Hälsa har blivit en megatrend

Publicerad

Genom

Hälsa

Globalt sett är hälsa en viktig trend. Termen ”megatrend” avser något som har potential att bestå i flera år eller kanske flera decennier. Ett enda år kan tyckas vara en lång tid, men år 2022 kommer det att bli uppenbart att hälsan har ett stort inflytande.

Vacciner räddade oräkneliga liv och förhindrade många individer från att drabbas av pandemins obehagliga symptom och dåliga konsekvenser, enligt uppgifter. Ännu mer uppmärksamhet ägnas åt läkemedel och terapier som kan hjälpa människor att leva längre och friskare liv. Det kommer att bli en ökning av hälsotillämpningar och ”prylar” som främjar bättre livsstil och ger tidig varning vid sjukdom. Vi lär oss mer och mer om hur och varför vi blir äldre.

Fortsätt läsa
Annonsering

Kontakta oss!

Trendar

Copyright © 2022 Direktnyheter.se