Utvalda

Hur mycket tjänar en advokat – Sveriges bäst betalda advokater

Publicerad

En nyutexaminerad jurist har en ingångslön runt 30000kr. I genomsnitt tjänar en advokat ca 56000kr/ månaden före skatt, medan de allra bäst betalda har en mycket högre lön än så.

Det ställs stora krav på en person som vill kalla sig för advokat som är en skyddad titel. Efter att ha en godkänd juristkandidat eller juristexamen krävs det en praktisk del på en advokatbyrå i minst tre år. Därefter kan den som har genomgått och klarat examen i Advokatsamfundets utbildning ansöka om titeln advokat och en plats som ledamot. Om personen anses lämplig och är känd för sin redbarhet kan den antas som ledamot och därmed titulera sig advokat. Du kan läsa mer om vad som krävs för att bli advokat och vad det innebär att vara advokat på Advokatsamfundets hemsida.

Ingångslön för en nyexaminerad jurist

Direkt efter att du har gått ut högskolans juristprogram kan du räkna med en månadslön på 30 000kr. Den långa utbildningen och det ansvar som yrket innebär är en god grund för den rejäla ingångslönen.

Lönens storlek stiger sedan relativt snabbt upp till medianinkomsten på ca 50 000 kr beroende på vilken inriktning du satsar på och hur skicklig du är.

Olika inriktningar inom advokatyrket

  • Bolagsadvokat
  • Försvarsadvokat
  • Fastighetsjurist
  • Familjerätt
  • Generalister

Beroende på vilken inriktning du väljer finns det olika mycket pengar att hämta. Bland de bäst betalda finner du bolagsjuristerna. En annan gren som kan ge bra betalt är inom rättsväsendet, men om du inte får de stora och svåra fallen leder till en i branschen ganska modest lön.

Den bäst betalda försvarsadvokaten 2021

Den försvarsadvokat som tjänade mest under 2021 var Viktor Banke med en årsinkomst på strax över 10miljoner kronor. Det ger en månadsinkomst på över 833 000kr. Detta är inte advokat Bankes lön utan det hans byrå hade som intäkter.

Hur stor del av detta som hamnade i hans egen ficka finns det inga uppgifter om. Enligt honom själv har flera av årets mål krävt 80h arbetsvecka och inget han hoppas ska upprepas under kommande år.

Viktor och hans advokatfirma representerade flera gängmedlemmar och mål där chatt-tjänsten EncroChat var en del av bevisningen. De komplicerade fallen och de stora kostnaderna som kommer med de krypterade chattarna är en av anledningarna till att kostnaderna för försvaret i dessa rättegångar drar iväg.

Gävleborg har de bäst betalda advokaterna

Vid jämförelse av intjänade pengar geografiskt över landet hamnar de som är stationerade i Gävleborgs län i topp med en medellön på 71 800kr/ månad.

De är också de som har längst erfarenhet och är äldst, vilket är en del av förklaringen till de höga ersättningarna. De advokater som verkar i Värmland har lägst lön i genomsnitt, 29 000kr men de är inte de som är yngst utan ligger i mittenskiktet när det kommer till både ålder och erfarenhet.

Storstadsområdena Stockholm och Göteborg ligger i mellanskiktet vad det gäller löneläget. Stockholms advokater har en snittlön på 51 700kr och Göteborgarna 47 000kr. Det som sticker ut är att Stockholms advokater i snitt endast har 6 års erfarenhet vilket är lägre än i alla andra län.

Inga kvinnor på topplistan

Ingen av de tjugo första som är listade på topplistan över högst intjänad lön under 2021 är kvinnor.

Detta trots att många av de skickligaste advokaterna är just kvinnor finns ingen av dem med på listan, det kan bero på flera olika orsaker. En förklaring som är trolig är att män är överrepresenterade bland kriminella och att de ofta väljer att en manlig advokat ska representera dem i domstolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version