Ekonomi

Hur många timmar får man jobba per dag?

Publicerad

Enligt arbetstidslagen är ordinarie arbetstid reglerad till 40 timmar per vecka. Du ska också ha en dygnsvila eller nattvila på minst 11 timmar. Det måste alltså gå 11 timmar mellan två arbetspass.

Du kan dock jobba mer än 13 timmar om du sedan har dina 11 timmar vila. Det är inte kalenderdagar som räknas, utan 24-timmarsperioden kan börja eller sluta när som helst under ett dygn. Du ska också ha 36 timmars sammanhängande veckovila per 7 dagar.

Hur många timmar får man jobba i sträck per dag?

Du har enligt arbetstidslagen rätt till raster och pauser. Du får jobba högst fem timmar i följd utan att ha rast. Vissa arbetsplatser kan kompensera dig med exempelvis gratis mat om du kan skjuta på din rast.

Men enligt lag har du alltså rätt att få en paus efter fem timmar. Om inte detta är bortförhandlat i ett kollektivavtal, som att rasten på vissa arbetsplatser kan ingå i arbetstiden. Du får alltså lön även när du har rast men får då ta rast när det passar in i dina arbetsuppgifter. 

Hur många timmar får man minst jobba per dag?

Det kan låta som en märklig frågeställning. Men du vill ju inte behöva ta dig till jobbet för att jobba en halvtimme. Speciellt om du har lång resväg.

Det finns dock faktiskt inget regelverk kring detta i arbetstidslagen. Däremot finns det reglerat i vissa kollektivavtal vilken som är den minsta arbetstiden per arbetspass. Exempelvis 3 timmar. Så hur många timmar får man jobba per dag? Förhoppningsvis vet du mer nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trendar

Exit mobile version