Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Trots det är det många som skadas svårt och till och med dör varje år. I Sverige sker ett ständigt arbete mot den så kallade 0-visionen. Det innebär att målet är att ingen ska dö i trafiken.
Även om det är långt kvar till målet så har dödsolyckorna minskat med åren. För det första har bilarna som byggs i dag högre säkerhet än förr.
För det andra så krävs en gedigen utbildning för att ta körkort i Sverige. Men varför sker det då så många hemska olyckor? Många undrar också – hur många skadas svårt i trafiken varje år?
Hur många blir svårt skadade i trafiken varje år?
Varje år sker det många trafikolyckor i Sverige. Omkring 20 000 personer skadas lindrigt varje år. Antalet personer som skadas svårt är omkring 3000 personer. Dödsfallen är färre, tack och lov. Men de mellan 200-300 personer som dör i trafiken varje år är ändå ett högt antal.
Det har skett en utveckling i Sverige. Ser vi tillbaka till år 1965 så dog 1 313 personer i trafikolyckor i Sverige. Jämför vi med år 2021 så omkom endast 192 personer. Detta är ett stort framsteg mot 0-visionen.
Sverige är som redan nämnts ett av världens mest säkra länder när det kommer till trafikvett. I USA dör över 30 000 personer varje år. Satt i relation till invånarantal så dör det hela tre gånger så många i USA.
Vad beror olyckorna på när personer skadas svårt i trafiken?
Hur många skadas svårt i trafiken varje år? Svaret är alltför många, men att antalet dödsfall faktiskt sjunker.
Vad är det då som orsakar dessa förödande olyckor? Den vanligaste dödsorsaken är singelolyckor. Den näst vanligaste orsaken är frontalkrockar som sker på grund av möten. Skrämmande är att det faktiskt är hela 80 procent av alla som dör som är män.
40 procent av dem som dör i trafiken i Sverige använder inte säkerhetsbälte. En annan dödsorsak är alkohol- och drogrelaterade. 20 procent av dödsolyckorna beror på att föraren är påverkad av antingen alkohol eller droger.