Är du en av många som anser att fjällsemestern är vinterns höjdpunkt? Kanske har du köpt in dig i en fjällstuga och blivit tilldelad ett par vinterveckor i paradiset. Det finns många roliga aktiviteter att utföra i fjällen. Längdskidor och snöskoter är några. Men den mest omtyckta fjällaktiviteten är nog ändå slalom.
Bra utrustning för slalom krävs oavsett om du vill flyga ner från fjället i en offpist, köra efter barnen på de mindre skogsvägarna eller bara njuta av en slät pist. Sköna pjäxor, hjälm och varma kläder är ett måste. Och hur var det nu med skidorna? Hur långa ska slalomskidor vara egentligen?
Rätt utrustning för slalom
Som redan nämnts är det viktigt med bra pjäxor. De ska vara bekväma men inte för bekväma. Anledningen till att de ska sitta hårt är för att stabilisera kroppshållningen och skydda dig vid eventuella fall.
Nu till skidorna. Hur långa ska slalomskidor vara för vuxna? Om du är nybörjare rekommenderas lite kortare skidor. Korta skidor är nämligen mer lätthanterliga och enklare att svänga med. Skidan bör från golvet mätt sluta mellan din bröstkorg och haka. Är du däremot en mer erfaren slalomåkare kan skidan räcka ända upp till näsan på dig. Den längre skidan ger snabbare åk och större svängar.
Hur långa ska slalomskidor vara för barn då? Problemet med barn är att de växer så det knakar. Att köpa både pjäxor och slalomskidor till barn är inte billigt. Du behöver antagligen också köpa nytt varje år. Därmed är det bättre att hyra utrustning till just barnen. Personalen vid skiduthyrning är kunniga och hjälper att välja passande utrustning.
Njut av fjället med slalom
Förutom att ha rätt längd på slalomskidorna är det också viktigt att välja rätt skidor för ditt ändamål. Här listas de olika alternativen som finns.
- Carvingskida – för dig som vill hålla dig till pisten och inte ge dig ut i lössnön.
- Allroundskida – påminner om carvingskidan men är något bredare vilket gör att du också kan ta en sväng utanför pisten.
- Offpist – precis som namnet låter är skidan till för dig som vill ut på äventyr utanför pisten.
- Freestyle – för dig som vill köra i hopp och göra trix. Kanske ingenting för nybörjaren dock.